mari tengok penulisan dr senyum mengikut bulan..^_^

Akim - Janji

Ahad, 5 September 2010

RAYA..??salam,  rini aq nk tlis pasal raya..ape 2 raya...??raya 2 utk happy la kot  ..hahahaha.. Hari Raya Aidilfitribahasa Arab: عيد الفطر‎; 'Ayd al-Fiṭr; "perayaan fitrah") disambut pada 1 Syawal tahun Hijrah...jd kte twu raya aidil fitri ini disambt setahun skali slpas kte berperang dgn hawa nafsu.... Perayaan tersebut juga dikenali sebagai Hari Raya Puasa, Hari Raya Fitrah, dan Hari Lebaran. Hari Raya Aidilfitri merupakan perayaan yang dirayakan oleh umat Islam di seluruh dunia tidak kira bangsa sama ada Melayu,India-Muslim dan lain-lain bangsa di seluruh dunia yang beragama Islam bagi menandakan berakhirnya bulan Ramadhan yang mana umat Islam telah menjalani ibadat puasa dengan tekun. Ia merupakan antara dua perayaan terbesar bagi umat Islam, selain Hari Raya Korban ...sebulum raya korg sme pose full x...??hehehehehe..
raya ni aq blik sehari sblum raya naik KTM dr KLSENTRAL ke IPOh..semoga aq happy la dlm our journey..hihihi,,,ni info psl raya nie.. 
Tarikh Hari Raya Aidilfitri adalah sentiasa tetap dan sama mengikut kalendar Hijrah. Namun begitu tarikhnya sentiasa berubah mengikut kalendar Masihi kerana kalendar Hijrah adalah mengikut peredaran bulanBumi mengelilingi Matahari. Oleh itu, tarikh Hari Raya adalah berbeza daripada tahun ke tahun, dengan beza lebih kurang antara sepuluh hingga 15 hari. manakala kalendar Masihi pula mengikut peredaran
Hari Raya pada tahun-tahun yang akan datang diramalkan akan jatuh pada tarikh-tarikh berikut. Tarikh-tarikh tersebut adalah tertakluk kepada perubahan.
Hari Raya bermula pada malam sebelum tarikh-tarikh tersebut, bermula terbenamnya matahari...
mknanye raya nie mmg dah ttp pon ble kn..huhu..akhir sekali aq nk ucapkan selmat berpuasa and mnyambut hari raya yg akan mnjelang tiba..huhu..salam

nuffklik

Blogger Templates

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

click untuk senyum

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

jom la chatting..hehhehe

ShoutMix chat widget

.