NASI MINYAK WARNA WARNI aka NASI MINYAK HUJAN PANAS Bahan-bahan: 3 cawan beras basmathi 3 1/2 cawan air } jika beras lembut kurangkan 1/4 cawan air atau bergantung kpd jenis beras yg digunakan 1/2 cawan susu cair 1 sudu besar minyak sapi } 2 sudu besar majerin } untuk menumis 2 sudu besar tomato puree 1 sudu kecil garam 2 helai daun pandan } disimpul pewarna-hijau, kuning, merah Bahan tumis: 3 kuntum bunga cengkih 3 biji buah pelaga 2 kuntum bunga lawang 1 inci kulit kayu manis 1/2 inci halia } 3 ulas bawang merah } dimayang 1 ulas bawang putih } Bahan hiasan : } tak letak pun Sedikit bawang goreng Sedikit gajus goreng Cara membuat: Beras dicuci kemudian ditoskan. Panaskan minyak sapi dan majerin dlm periuk. Masukkan bahan tumis. Goreng hingga naik bau/kekuningan. Masukkan beras dan daun pandan, kacau sekata Kemudian masukkan air,susu,tomato puree serta garam. Bila nasi hampir kering, cucuk 3 warna tadi dengan sudu di tempat yg berlainan Tanak hingga masak, kemudian gembur-gemburkan supaya warna tadi sekata. Sebelum dihidangkan, hiaskan dgn taburan bawang goreng serta gajus goreng |
PULUT KUNING Bahan-bahan: 1/2 kilo beras pulut 3 camca serbuk kunyit 2 keping asam gelugur Air secukupnya utk merendam pulut 2 cawan santan 2 camca garam 1 sudu besar gula Cara-cara: 1. Rendam pulut dengan serbuk kunyit dan asam gelugur selama lebih dari satu jam. 2. Sesekali hendaklah dikacau supaya rata salutan warna kuning pada beras pulut. 3. Alas loyang pengukus dengan daun pisang atau daun pandan. Tuangkan beras pulut. 4. Kukus sehingga asap keluar dari penutup kukusan. 5. Keluarkan loyang dan gaulkan santan yg telah dicampur garam dan gula. 6. Kukus semula hingga pulut masak dan elok lembutnya. Sesekali elok digaul pulut di dalam loyang menggunakan senduk kayu supaya rata masaknya. 7. Angkat loyang kukusan. Pulut boleh dihidang dengan rendang daging atau ayam. RENDANG DAGING Bahan-bahan : 300gm daging lembu, dipotong kecil2 Air asam jawa Garam dan gula secukup rasa Kerisik secukupnya 2 helai daun kunyit, dihiris Bahan kisar: 5 biji bawang merah 5 biji bawang putih 1 inci halia 1 inci lengkuas 5 batang serai 1 inci kunyit hidup 3 biji buah keras 10 tangkai cili kering, direndam dalam air dahulu Air secukupnya utk mengisar Cara-cara: 1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar. 2. Masukkan daging. 3. Masak sehingga daging lembut. 4. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Terus kacau dan biar hingga kuah pekat. 5. Masukkan kerisik dan kacau rata. Masak hingga agak garing dan naik bau wangi kerisik. 6. Taburkan hirisan daun kunyit. Blogger Templates |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan